Odniesienie się ZZPPO do oświadczenia rektora z dnia 5.02.2019

Szanowni Państwo, Członkowie Społeczności Akademickiej!

Okres kilkunastu ostatnich dni pomimo zapewnień złożonych w Ministerstwie, iż dla dobra Politechniki Opolskiej będzie zachowana cisza medialna w kwestiach dotyczących przestrzegania prawa i praworządności w naszej Uczelni, dla p. rektora, prof. Marka Tukiendorfda to okres nigdy wcześniej na taką skalę niespotykanej aktywności w tym obszarze. Wydawać się może, że nie o taką „ciszę” w tej sprawie chodziło. Dwie wizyty w lokalnych rozgłośniach radiowych, wywiad w gazecie i co jest najbardziej niepokojące, rozesłanie oświadczenia Rektora do prawie 6500 studentów i doktorantów Politechniki Opolskiej na ich uczelniane skrzynki, z pewnością nie jest zachowaniem ciszy medialnej, a raczej „kociokwikiem”, posługując się cytatem z wypowiedzi p. prof. Marka Tukiendorfa. Mając te wszystkie fakty na względzie zmuszeni jesteśmy jako Zakładowa Organizacja Związkowa, zająć stanowisko wobec krzywdzących i nie mających pokrycia w rzeczywistości stwierdzeń, rozpowszechnianych nie tylko przez samego Rektora, ale również p. mec. Macieja Sokoła, radcy prawnego Politechniki Opolskiej. Zaistniała sytuacja smuci nas tym bardziej, że niedawno wystosowaliśmy do Rektora Apel o zaprzestanie takich działań i definitywne skończenie z „mową nienawiści”. Niestety jak widać zarówno Apel jak i dana w Ministerstwie obietnica, nie miały dla Rektora żadnego znaczenia. Pismo w załączeniu.

2019-02-26 Oświadczenie ZZPPO

prof. dr hab. inż. Paweł Frącz