Szanowni Państwo

prof. dr hab. inż.  Pawła Frącza

dr hab. inż. Sebastiana Boruckiego oraz

dr hab. inż. Andrzeja Cichonia

skierowany do Członków Senatu Politechniki Opolskiej oraz pracowników WEAiI w sprawie rozstrzygnięć prawnych związanych ze służbowymi wyjazdami zagranicznymi.

2 myśli nt. „Oświadczenie w sprawie rozstrzygnięć prawnych związanych ze służbowymi wyjazdami zagranicznymi

1. POlitechnik

W kontekście bardzo ważnych wyjazdów.
    Dla przypomnienia jak obecnie panujący JM Rektor zaczął pierwszą kadencję od zwalniania pracowników, dla oszczędności (czystki osób związanych z poprzednią władzą).

Obecnie działania to “czystaki” przed wyborami do władz uczelni.

Odpowiedz
  2. Gość

“Nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka” – chciało by się rzec.

A oto rozwiązanie problemów:

Art. 27. 1. Rektor uczelni publicznej może być odwołany przez kolegium elektorów większością co najmniej 3/4 głosów w obecności co najmniej 2/3 jego statutowego składu.
    2. Wniosek o odwołanie rektora uczelni publicznej może być zgłoszony przez senat większością co najmniej 1/2 głosów statutowego składu albo przez radę uczelni.

Art. 432. 1. W przypadku stwierdzenia naruszenia przez rektora przepisów prawa, minister może wystąpić do kolegium elektorów albo podmiotu, który dokonał wyboru rektora, albo go powołał z wnioskiem o odwołanie rektora.
    2. Wniosek o odwołanie rektora jest rozpatrywany w terminie 30 dni od dnia jego doręczenia.
    3. Do czasu rozpatrzenia wniosku o odwołanie rektora minister może zawiesić go w pełnieniu funkcji.
    4. Rektor zostaje zawieszony w pełnieniu funkcji z mocy prawa, w przypadku gdy toczy się przeciwko niemu postępowanie karne z oskarżenia publicznego o przestępstwo umyślne lub postępowanie o umyślne przestępstwo skarbowe. Przepis art. 24 ust. 8 stosuje się odpowiednio.
    5. Jeżeli rektor rażąco lub uporczywie narusza przepisy prawa, minister może go odwołać, po zasięgnięciu opinii RGNiSW oraz właściwej konferencji, o której mowa w art. 329 ust. 1 pkt 2–4. Opinie są przedstawiane w terminie 30 dni od dnia doręczenia wniosku o ich wydanie. W przypadku bezskutecznego upływu tego terminu, wymóg zasięgnięcia opinii uważa się za spełniony. W przypadku odwołania rektora przez ministra, przepisy art. 24 ust. 7 i 8 stosuje się odpowiednio.
    USTAWA z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. 2018 poz. 1668)
    Panie Ministrze – „Kończ waść, wstydu oszczędź”- należy rzec.

Odpowiedz